Писаници

Фройд в полиморфна перверзия или българското дете, ядящо плъх. Салвадор Дали, 1939 г.

Две картини на Салвадор Дали

Геополитическо дете наблюдава раждането на новия човек. Салвадор Дали, 1943 г.
Геополитическо дете наблюдава раждането на новия човек. Салвадор Дали, 1943 г.

Quod erat demonstrandum – казвахме накрая и оставяхме тебешира при големия пергел и ъгломера до черната дъска. В час по геометрия някогашните ученици доказвахме теоремите, завършвайки със съответния латински израз; не е за вярване.

Това беше отдавна. Сега не доказвам, а разказвам. Нещата, които не разбирам. Например как така на страница 132 от сборника „Жития на поети“ пише:

„Ужасно съжжение ще налети от небесата и огнена вихрушка ще изпепели Световния търговски център…“

Не разбирам как американският писател Доктороу е написал тези редове през 1984 (17 години преди тарана в кулите близнаци на 11 септември 2001).

И от живопис не разбирам. Вкъщи не държа картини; да виждам една и съща картина ми е все едно да слушам безспир една и съща мелодия, колкото и хубава да е. Прозявам се, когато изкуствоведите ми обясняват, че „Салвадор Дали синкретира фройдистката филогенеза на подсъзнанието с марксистката онтогенеза на историческия материализъм“.

Сега ще разкажа за две от картините на Салвадор Дали. Първата нямаше да я видя, да не беше в София вицепрезидентът на САЩ Дан Куейл. Пред храма „Св. Александър Невски“ множеството скандираше „Ю-ес-ей, ю-ес-ей!“; а Дик от вицепрезидентската свита се дивеше:

– Smash! Smashing!

Попита ме зная ли как са инструктирали американската охранка и аз, да не го разочаровам, казах не – и изслушах за N-ти път вица (ако застрелят президента, охранката да застреля вицепрезидента Дан Куейл) и казах:

– Smash! Smashing!

Първата…

Полюбопитствах какъв „personal assistant“ е той на Дан Куейл – речите ли му пише, що ли, а той финтира като баскетболист: приличал ли ми на еврейски яйцеглавец (а Jewish egghead). За да не сгазя с политическата коректност, казах, че не, той не ми прилича на яйцеглавец, а на баскетболист и си прехапах езика – Дик ми стигаше до рамото, а аз (1,81 м) нямам баскетболен ръст. После той ме попита откога не съм бил в Щатите и аз му казах, че открай време не съм бил. Наистина не бях ходил. Предстоеше ми първото отиване и то щеше да е в Охайо и той каза, че съм луд; там нямало нищо интересно, само един бейзболист, но той вече не играел в Охайо.

Така предизвикан, търсех и намирах интересни работи в Охайо и най-интересното намерих в галерията Морз в Кливланд: картината на Салвадор Дали „Enfant Geopolitique observant la naissance de l’homme nouveau“ (геополитическо дете наблюдава раждането на новия човек; „Geopoliticus observing the Birth of the New Man“).

На тази картина една жена, неумолима като съдбата, показва на едно детенце земния глобус, но той не е сфера, а яйце с пропукваща се кървяща черупка и отвътре напира да се излюпи един мъж; лявата му ръка се подава и сграбчва Англия и Франция, отвътре той блъска с главата си САЩ, с лявото си коляно издънва Куба, а петата му ще пробие дъното на Тихия океан. Жената-съдба, по-тънка и мускулеста от покойната атлетка Джойнър, сочи на геополитическото дете една точка от яйцето-глобус. Ръката й е надвиснала над Южен Кавказ, между Черно и Каспийско море, но ако – както в геометрията – проектираме посоката, ще установим, че тя сочи България. Картината е била нарисувана през 1943.

…и втората

А през 1939 Салвадор Дали направил колажа „Фройд в полиморфна перверзия или българското дете, ядящо плъх“. Виждал съм само репродукции*. Детенцето е в бяла ризка без копчета – от онези, които неправилно наричаме поло. По ризката се стича кръвта на плъха, чернеещ се като петно с формата на брадата на д-р Зигмунд Фройд.

Фройд в полиморфна перверзия или българското дете, ядящо плъх. Салвадор Дали, 1939 г.
Фройд в полиморфна перверзия или българското дете, ядящо плъх. Салвадор Дали, 1939 г.

Детенцето ми е познато. Живеех на втория етаж в ъгловата кооперация срещу паметника на Патриарх Евтимий (сега му казват „Попа“) и ходех в училище „Св. св. Седмочисленици“. Бомбите още не ми бяха счупили пианото и не бяха разрушили училището със слънчевия часовник на фасадата (на мястото на училището после построиха спортната палата), когато в класната стая влязоха едни хора, строиха ни по височина и ни огледаха. После казаха нещо на класната ни г-жа Драганова и тя ми каза да си донеса униформата на училището „Седмочисленици“ – от черно сукно с бели гайтани, като на шопите чернодрешковци. После ме снимаха. Тогава нямаше фотосветкавици, пламваше магнезий и миришеше лошо. След месец ми подариха пет стенни календара с картата на България и видях себе си в западните покрайнини, в Добруджа имаше северняче, край Охрид – момиченце в македонска носия, на Беломорието – тракийче, и всички гледахме към медальона в центъра със снимка на момченце в бяла ризка, от онези, които неправилно наричаме поло. Симеончо от снимката, която Салвадор Дали използвал за колажа си.

* За нея ме подсети Светлозар Игов (в. „Култура“, 26 март 2004), позоваващ се на Жоржета Чолакова („Литературен вестник“, 18 септември 2002).

 

 

В. „Сега“, 7 април 2004 г.

 

Пощенски плик и марки с образа на малкия Симеон II.
Пощенски плик и марки с образа на малкия Симеон II.

 

Картичка на цар Борис с престолонаследника Симеон.
Картичка на цар Борис с престолонаследника Симеон.