Писаници

За царе и зелки*

Ние, критиците на НАТО чезнем. Останаха най-глупавите и най-умните, сред които Ноъм Чомски от MIT (Масачузетския технологически институт). В есе за въздушното безумие на НАТО над Западните Балкани през 1999 г. той припомни, че и италианската операция в Абисиния (Етиопия) през 1935 г. претендираше да е хуманитарна – „за премахване на робството“.

По онова време Мусолини беше недоволен, че в „Майн Кампф“ Хитлер не заимства неговите идеи, а арийската идея на граф Гобино, френски писател и дипломат от XIX век. Мусолини ценеше жената на италианския престолонаследник Умберто, белгийката Мария-Жозефина, понеже тя оглави италианския Червен кръст и се грижеше за ранените в Абисиния. Казваха, опитвала се да убеди италианския външен министър граф Чано Италия да не влиза в оста Рим-Берлин-Токио.

На 84 години майката на Мария-Жозефина, кралицата на Белгия стана първата коронована особа, посетила СССР, поради което я нарекоха „червената кралица“. Когато Хитлер окупира Белгия, дъщеря й Мария-Жозефина отиде при Хитлер в Берхтесгаден да измоли дажби за гладуващите белгийци. Не успя, после си спомняше, как фюрерът през цялото време ял шоколад.

После, докато в казиното на Монте Карло невероятно дебелият египетски крал Фарук с чаша шампанско в дясната ръка и арманяк в лявата крещеше, че „накрая ще останат само царете и цариците от шахмата“, Мария-Жозефина казваше кротко:

„В нашия занаят безработните ще стават повече.“

Корона за 27 дни

Умберто и Мария-Жозефина царуваха само 27 дни, до референдума на 9 май 1946, който провъзгласи Италия за република (три месеца по-късно същото стана в България). На тях и наследниците им забраниха да влизат в Италия. Когато стана премиер през 1996 г., Романо Проди предложи отменяне на забраната, но падна преди парламентът да гласува. Сега Проди е президент на Европейската комисия; Брюксел не се занимава с династически въпроси; в европарламента има титуловани особи.

Мария-Жозефина почина миналата седмица на 94 години и дори в. „Република“ й посвети три страници. Италия, където беше измислен фашизмът, изпитва потребност от образа на непокорната кралица, която се опитвала да предотврати безумието, въпреки че REX REGNAT, SED NON GUBERNAT**.

Последната политическа намеса в името на една корона беше през 1975 г. в Австралия, където генерал-губернаторът Джон Кър уволни премиера Гоф Уидъм, и изуменият Уидъм възкликна: „Бог да пази кралицата, след като генерал-губернаторът е неспасяем!“

Докато престолонаследниците получаваха символична власт, потомците на диктатори и демократи наследяваха реална власт. В Монголия Цеденбал готвеше за свой наследник сина си; Чаушеску и Живков основаваха династии. Севернокорейският Ким ир Сен и сирийският Хафез ал Асад бяха наследени от синовете си. В САЩ се прочу кланът Кенеди, а сегашният президент е син на предишен президент.

Миналия месец най-старият американски сенатор, 98-годишният Стром Тръмънд номинира своя 28-годишен син за федерален прокурор на Южна Каролина поради неговата „уникална квалифицираност“. Всички знаеха, че средната възраст на 93-ата федерални прокурори е 50 години, но през своите 75-години в политиката Стром Тръмънд е услужил на много хора и един ден, когато той се оттегли – дай Боже на 100 години през 2002 г., – неговият син вероятно ще заеме мястото му в Сената.

Симеон II

И при Мирчо Спасов, и при Иван Костов българската върхушка гледа да завещае власт или богатство на децата си.

„Цар Борис“ (Елцин) се оттегли, но Русия прие закон, който либерални политици като Борис Немцов нарекоха „феодален“: 89-те „губернатори“ ще могат да бъдат избирани четири пъти и да управляват 16 години вместо два мандата от по 4 години, както досега. Предполага се, че Владимир Путин ще поиска същото и за себе си и че руската конституция ще бъде ревизирана.

По т.нар.“царско дело“ българският Конституционен съд избираше между духа и буквата на основния закон. Впечатлението е, че съдът предпочете буквата. Но дали и нея не наруши? Пратените в чужбина не ги лишават от политически права, а Симеон беше пратен – натовариха на един влак него, майка му и сестра му заедно с част от гардероба и покъщнината и ги „експедираха“, както се изразиха вестниците тогава.

Президентът Стоянов каза, че сме се отнесли цивилизовано със Симеон II. Сигурно има предвид връщането на имотите, не на политическите права. Стоянов е цивилизован, когато това не му струва нищо. Но хипотетичната вероятност да не спечели нов мандат със служебна победа, така го паникьоса, че той заговори за Райна Княгиня. Предпочита да се състезава без съперници. Държи да е единственият кон в кушията. Дежа вю. Така беше и когато онзи влак потегляше.

–––––

* Of cabbages and kings – nursery rhyme (детска песничка) – б. а.

** Царят царува, но не управлява – думи, с които през 1605 Ян Заможски предупредил Сигизмунд III, крал на Полша и Швеция, да си оттегли законодателната инициатива полският Сейм да гласува с висшегласие – б. а.

 

В. „Сега“, 14 февруари 2001 г.