Писаници

Проповедници

 

На своите 160 милиона радиослушатели 93-годишният Алистър Кук разказа как от прозореца си в Ню Йорк вижда Лонг Айлънд и как там, в Насо, чул пасторът да казва от амвона: „Живяхме по-охолно и на по-безопасно място от другите хора на земята. Но ни изгониха от райската градина на 11 септември.“

След тази дата проповедниците станаха по-красноречиви, Берлускони по-нетактичен, Хънтингтън по-цитиран, папа Войтила и вселенският патриарх Вартоломей – по-екуменични.

На гръцки „екумена“ е обитаваният свят. Екуменизъм е идеята за единение на евреи, християни и мохамедани, понеже вярват в един бог, но го назовават различно.

Езичниците безпроблемно прибавяли чуждоземни божества в пантеона си. Но трите монотеистични религии са като еднопартийните режими: един е бог и ти казва: „Да нямаш други богове освен мен!“

Мойсей контактувал с него преди 3400 години, Иисус преди 2000, Мохамед преди 1300.

Но вместо да се обединяват, трите монотеистични религии се разцепвали. Днес юдаизмът е ортодоксален, консервативен и реформаторски; християнството – православно, католическо и протестантско; ислямът – сунитски и шиитски, уахабитски и т.н.

USA и…

През 1941 възпитаници на Американския университет в Бейрут основаха движение за НЕКОНФЕСИОНАЛНА пан-арабска общност за всички конфесии (религии), включително за агностиците. Агностиците не са войнстващи богоборци като атеистите. Те нямат своя религия, но зачитат чуждите.

Американските възпитаници нарекоха движението си БААС – възраждане на арабски. БААС се утвърди в Сирия и Ирак. Но БААС, продукт на американско просветителство, бе подозрителна в очите на 7-те сестри (транснационалните нефтени компании). АРАМКО (Arabian-American-Oil-Company) и останалите 6 сестри не заложиха на БААС, а на уахабитите.

Уахабитската секта (от която е Осама бин Ладен) е от ХVIII век, когато живял фундаменталистът имам Абдул Уахаб.

С помощта на американските нефтеници през 1926 г. уахабитът Абдел Азис ал Сауд станал първият крал на Саудитска Арабия и дал на АРАМКО концесия за приказното петролно богатство. Отначало крал Сауд носел държавната хазна в дисагите на камилата си, но после натрупал купища петродолари и започнал да разпространява уахабизма по света, за сметка на по-толерантния Ислям. Според различни източници за тази цел се изразходват между $12 и $17 млрд. годишно. Финасират се операции в Афганистан, Пакистан, Босна, Косово, България и другаде – общо над 50 държави.

Вътрешната политика на Саудитското кралство е да се запази монархията и строго да се съблюдава ислямът. Кралството е теократична абсолютна монархия. Кралят е държавен глава, духовен глава; законодател, премиер, върховен главнокомандващ и върховен съдия. Той съставя правителство, предимно от принцовете (към 200) в рода си. Политическите партии и организации са строго забранени.

…АРАМКО

Сегашният крал Фахд е на трона от 1982 г. Боледува отдавна и вероятно ще бъде наследен от Абдула, който му е полу-брат. Абдула трябва да посочи за свой наследник Султан, който сега е военен министър и е пълен брат на Фахд. Но Абдула и Султан враждуват. Ако стигнат до пълен разрив? Дали някой по-амбициозен принц ще извърши военен преврат? Или фракциите в кралското семейство ще се обединят около компромисна фигура като Салман, губернатор на провинция Рияд и малък брат на Фахд? Или династията Сауд ще се разпадне на 200 претенденти за трона?

Ако стане така, може да пресъхнат много от паричните потоци към радикалния Ислям. Но няма ли това да е шанс за баасистите? И нали сред тях е и Саддам Хюсеин.

Изглежда, че САЩ имат неопровержими улики срещу уахабита Осама бин Ладен и неговите шахиди – бойците на Аллах, които се жертват за вярата. Кой да помни, че през 1926 г. в името на печалбата АРАМКО подготвила почвата за ислямския фундаментализъм.

Несериозно е да се мисли, че, щом Осама бин Ладен бъде заловен или убит, ислямският тероризъм ще изчезне.

Безпокои ме това, че български мюсюлманчета получават шиитска, уахабитска или друга, нетрадиционна за нашите земи, школовка за проповедници. Нашите мюсюлмани са сунити. Суна е обичайното мохамеданство; пророците са 28 – Мойсей, Иисус и накрая Мохамед.

А шиизмът (имамитски и исмаелитски) е от арабската дума „ши’а“ – общност. Шиитите не признават сунитските халифи, за тях пророците не са 28, а само 12-те алиди – потомците на Али от брака му с Фатима, дъщерята на Мохамед.

Не ме вълнува теософията, а това, че отвън пренасочват в нетрадиционно направление нашите мюсюлмани.

САЩ отвориха път за проникването на ислямския радикализъм на Балканите. За зла ирония той им нанесе удар. На 11 септември те получиха сметката за избора, който АРАМКО направи преди 75 години.

Но от всеки силен шок САЩ излизат по-силни. За нас не зная.

 

В. „Сега“, 3 октомври 2001 г.